Most Important Notes

Breaking

Ads

Download Edutube Kannada Android App Now

Click Here to Join our Telegram Channel

ಪಿಡಿಎಫ್ ನೋಟ್ಸ್ ಗಳು ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಆಗುತ್ತಿಲ್ಲವೇ? ಹಾಗಾದರೆ ಈ ವೀಡಿಯೋ ನೋಡಿ

Search this Blog

Edutube Kannada ಜಾಲತಾಣಕ್ಕೆ ಸ್ವಾಗತ…!! ಉದ್ಯೋಗಗಳ ಮಾಹಿತಿ, ಎಲ್ಲ ಸ್ಪರ್ಧಾತ್ಮಕ ಪರೀಕ್ಷೆಗಳ ಅಧ್ಯಯನ ಸಾಮಗ್ರಿ, ಪಿಡಿಎಫ್ ನೋಟ್ಸ್ ಸೇರಿದಂತೆ ಹಲವಾರು ಮಾಹಿತಿಗಳ ಅಪ್ಡೇಟ್ಸ್ ಪಡೆಯಲು ನಮ್ಮ Edutube Kannada ಜಾಲತಾಣಕ್ಕೆ ನಿರಂತರವಾಗಿ ಭೇಟಿ ನೀಡಿ...

Sunday, 20 June 2021

Karnataka SSLC Social Science Chapter wise MCQs with Answers : 1. ADVENT OF EUROPEANS TO INDIA

Karnataka SSLC Social Science Chapter wise  MCQs :

1. ADVENT OF EUROPEANS TO INDIA



Please Note : Answers available at the last of the article

HISTORY
1. ADVENT OF EUROPEANS TO INDIA

1.  The capital of Eastern Roman (Byzantium) Empire was

A. Lisbon

B. Constantinople           

C. Paris         

D. Calicut


2. Constantinople was captured in 1453 by

A. Arab merchant’s                   

B. Italian merchant’s       

C. Portugal merchant’s            

D. Ottoman Turks


3. This was considered as “Gate way of European trade” 

A. Constantinople                

B. Paris   

C. Calicut                               

D. Lisbon 


4. The factors encouraging enterprising sailors to find a new sea route to India.

A. Compass,                                                    

B. Gun powder    

C. Astrolabes                                                  

D. All of above


5. New sea route to India was discovered by

A. Hector Munro                                         

B.  Robert Clive

C. Vasco-Da-Gama                                       

D. Lord Dalhousie 


6. The merchants who had gained monopoly over the trade in Asian countries was

A. Arabs merchant’s                          

B. Italian merchants       

C. Ottoman Turks                              

D. British merchants          

                        

7. The merchants who had gained monopoly over the trade in European countries was

A. British merchant’s                                 

B. Arabs merchant’s                                 

C. Italian merchant’s                                 

D. Ottoman Turks


8. The place where Vasco-Da-Gama reached  India in 1498 was

A. Surat                                               

B.Lisbon    

C. Navasheva near Bamby             

D. Kappadu near Calicut

 

9. ‘Blue water policy’ was implemented by

A. Francisco de Almeida                   

B. Alfonso –de- Albuquerque    

C. Vasco-Da-Gama                        

D. Cornwallis 


10. The real founder of Portuguese empire in India was 

A. Vasco-Da-Gama                                    

B. Francisco de Almeida   

C. Alfonso –de- Albuquerque                 

D. Sir Thomas Roe 


11.  The Dutch limited themselves to the Spice Islands because

A. Carnatic wars                         

B. Unable to face competition from the English and the French  

C. Competition from the Arabs                        

D. All of the above


12. Dual government‟ concept was introduced in Bengal by  

A. Lord Dalhousie                          

B. Hector Munro

C. Robert Clive                             

D. Cornwallis 


13. Diwani Right over Bengal was accorded to British by

A.Sha Alam II                          

B.Farook Siar   

C. Robert Cleve             

D. Hector Munro


14. The Dastaks (Licence) issued to British by the Moghal ruler

A.Sha Alam II                          

B.Farook Siar   

C. Robert Cleve                       

D. Hector Munro


15. The royal ambassador from the court of James I who visited the court of Jahangir

A. Sir Thomas Roe                                 

B. Vasco-Da-Gama       

C. Robert Cleve                                       

D. Hector Munro


16 . British army at Bexar in 1764 led by 

A. Sha Alam II                         

B.Farook Siar   

C. Robert Cleve                       

D. Hector Munro


17. The first to arrive in India for trade and were also the last to leave 

A. The Dutch                                                 

B) The Portuguese

C. The French                                               

D. The British


18. The capital of French in India was

A. Surat                               

B. Pondicherry    

C. Goa                                 

D. Mumbai


19 .The first warehouse established by British in India is

A. Mumbai                                   

B. Kolkata     

C. Chennai                                   

D. Surat


20. The Dutch are from  

A. Portugal                                

B. England

C. Holland                                  

D. Italy 



ANSWERS

 

1.B         2.D        3.A      4.D        5.C        6.A      7.C         8.D         9. A        10.C

11. B      12.C     13.A     14.B      15.A     16.D     17.B     18.B        19.D       20.C

No comments:

Post a Comment

If you have any doubts please let me know

Popular Posts

Buy Products

ಪ್ರಚಲಿತ ಪೋಸ್ಟ್‌ಗಳು

Most Useful Notes

Labels

Buy Products

Buy Products

Most Useful Notes

Edutube Kannada ವಿಶೇಷ ಪಿಡಿಎಫ್‍ಗಳು ಈಗಲೇ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ

Edutube Kannada ವಿಶೇಷ ಪಿಡಿಎಫ್‍ಗಳು ಈಗಲೇ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ
ಡಾ|| ಕೆ. ಎಮ್. ಸುರೇಶ ಅವರ ಎಫ್‍ಡಿಎ ಎಸ್‍ಡಿಎ ಪ್ರಶ್ನೋತ್ತರ ಮಾಲಿಕೆ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಕೆಪಿಎಸ್‍ಸಿ ನಡೆಸಿದ ಎಲ್ಲ ಪರೀಕ್ಷೆಗಳ ಪ್ರಶ್ನೆಪತ್ರಿಕೆಗಳ 4590 ಪುಟಗಳ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಶಿಕ್ಷಕರ ನೇಮಕಾತಿ ಪರೀಕ್ಷೆಯ ಸಮಗ್ರ ಕೈಪಿಡಿ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಭಾರತದ ಭೂಗೋಳ ಪುಸ್ತಕದ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಸ್ಪರ್ಧಾಶಾರದೆ ಐಎಎಸ್/ಕೆಎಎಸ್ ಸಮಗ್ರ ಕೈಪಿಡಿಯ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಕನ್ನಡ ಸಾಹಿತಿಗಳ ಪರಿಚಯದ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
4ಜಿ ಸೈನ್ಸ್ ಪುಸ್ತಕ ಪಿಡಿಎಫ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ನಮ್ಮ ಐಎಎಸ್ ಅಕ್ಯಾಡೆಮಿಯವರ ಪಿಡಿಎಫ್ ನೋಟ್ಸ್ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ
ಚಿರಂತನ ಸಮಗ್ರ ಭಾರತದ ಇತಿಹಾಸ ಐಎಎಸ್ ಕೆಎಎಸ್ ಇತಿಹಾಸ ಸಂಪೂರ್ಣ ಪಿಡಿಎಫ್ ಪುಸ್ತಕ ಡೌನ್‍ಲೋಡ್ ಮಾಡಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ

Recent Posts

Useful PDF Notes

Important PDF Notes

Ads